Geschiedenis, info, vloeistoffen en meer

Een stukje geschiedenis

In de jaren ’90 was er een sterke groei wat betreft passagiers en in 2001 maakte ruim 825.00 reizigers gebruik van deze luchthaven. Naast veel zakelijke vluchten en vakantievluchten is het vliegveld ook populair bij overheidsinstanties. Dit komt omdat het vliegveld dichtbij regeringsstad Den Haag ligt. Er werd vervolgens gekozen om “The Hague” toe te voegen aan de officiële naam. De afgelopen jaren is het aantal bestemming vanuit Vliegveld Rotterdam – Den Haag Airport flink toegenomen. Momenteel kun je vliegen op ruim 40 bestemmingen in Europa én daarbuiten. De grootste gebruikers van het vliegveld zijn de maatschappijen Transavia, BA Cityflyer en het Britse BMI Regional. Naast lijnvluchten wordt er af en toe ook een vrachtvlucht uitgevoerd en hebben diverse grote multinational op het vliegveld, privé vliegtuigen staan voor zakentrips. Ook komen in de winter de gipsvluchten aan op Vliegveld Rotterdam – Den Haag Airport.

Milieu en geluidsoverlast

Omdat de luchthaven dichtbij woonwijken ligt, doet de luchthaven er veel aan om geluidsoverlast te beperken. Zo wordt er geprobeerd om vliegtuigen die veel lawaai maken, te weren van het vliegveld en stimuleren ze het gebruik van geluids,- en emissiearme vliegtuigen. Zowel de de omwonenden aks passagiers van het vliegveld profiteren hier van. Op Vliegveld Rotterdam – Den Haag Airport landen daarom ook relatief veel moderne vliegtuigen. Dit is niet alleen beter voor het miileu, maar ze vliegen ook nog eens sneller en hoger, wat betekent dat er minder vertraging is dan op anderen vliegvelden. Ook zijn er geen nachtvluchten vanaf het vliegveld. Ook hier wordt er weer rekening gehouden met de omwonenden en heeft het ook voor de passagiers het voordeel dat er om “normale” tijden wordt gevlogen. Uitzonderingen hiervan zijn medische vluchten, vliegtuigen in nood f zeer stille zakenvliegtuigen. Naast geluidshinder, probeert het vliegveld ook veel te doen aan de CO2 uitstoot en zorgen ze er voor dat de officiële waarden voor fijnstof en koolstofdioxide niet wordt overschreden.

Aantal vluchten en passagiers

In 2015 werden er bijna 51.00 vluchten uitgevoerd vanaf het vliegveld, waarvan er ruim 21.000 waren voor grotere vliegtuigen boven de 6 ton. Het aantal passagiers neemt elk jaar verder toe. In 2015 had het vliegveld bijna 1,7 miljoen reizigers. Het vliegveld is erg populair onder de passagiers ondanks dat het geen eigen treinstation heeft. Het vliegveld goed te bereiken is per openbaar vervoer. Vanuit het centrum van Rotterdam (Station Rotterdam Centraal) zit je in korte tijd bij het vliegveld en bussen en treinen vertrekken om de 15 minuten. Als je reizen per trein en bus niet fijn vindt kun je altijd nog een taxi nemen, maar uiteraard is dit wel een stuk duurder.

Inchecken en bagage

De meeste luchtvaartmaatschappijen de vanaf Rotterdam vliegen, bieden de mogelijkheid om online in te checken. Hierbij kun je zelf je stoel kiezen en zelf je instapkaart afdrukken. Meestal is online inchecken vanaf 24 uur voor de vlucht tot aan drie uur voor vertrek. Als je geen grote koffers mee hebt, maar alleen maar handbagage, dan kun je gelijk doorlopen, via de veiligheidscontrole, naar de gate. Het zelf inchecken en uitprinten scheelt heel veel tijd en is dan ook zeker aan te raden. Voor het meenemen van bagage gelden net als op andere vliegvelden, regels. Ten eerste is het goed om te weten dat elke vliegtuigmaatschappij zijn eigen regels heeft over het gewicht van de mee te brengen bagage. Kijk dus altijd goed op de website om hoeveel kilo dit gaat! Dit kan een hoop stress en spanningen voorkomen tijdens het inchecken. De laatste jaren is ook de hoeveelheid vloeistoffen die je mee mag nemen in je handbagage, verder beperkt.

Vloeistof en medicijnen meenemen

Voor vloeistof geldt over het algemeen dat er een maximum is van 100 milliliter, dat alle verpakkingen in een doorzichtige, afsluitbare én hersluitbare zak moeten zitten met een maximum inhoud van 1 liter. Per persoon mag je maximaal 1 zak meenemen. Op de website van het vliegveld zijn alle richtlijnen met betrekking tot vloeistoffen en het meenemen hiervan, te vinden. Als er bijvoorbeeld medicijnen, babyvoeding of dieetvoeding in de handbagage wordt meegenomen, moet dit van tevoren worden aangegeven bij de veiligheidscontrole. Als tip wil ik meegeven, dat het altijd handig is om je koffer goed af te sluiten met bijvoorbeeld een slot of een speciale kofferband. Op de meeste vliegveld kun je je tassen en koffers ook laten “sealen”. Verder weet je maar nooit of er een koffer kwijt zal raken. Als je dus met twee of meer mensen op reis gaat, is het verstandig om je bagage te verdelen over verschillende koffers. Als er dan 1 koffer kwijt raakt heb je in ieder geval nog een del van je kleren mee!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *